Rajahirven kennel
Rajahirven kennel


Kennel.fi

Muistoissa

K & MVA V-06 KARHUNKAATAJAN ZABRINA FIN34878/04 1.6.200427.03.2018

FIN34878/04 FIN K & MVA V-06 Karhunkaatajan Zabrina eli ”Riina” on syntynyt 1.6.2004 Karhunkaatajan kennelissä. Riinan isä on FIN K & MVA S KVA Ukkoteeren Raiku (FIN43804/96), joka on varmasti Suomen kuuluisin karhunhaukkuja. Raikulle on ammuttu yli 60 karhua. Riinan emä FIN K & MVA S KVA Jatta (FIN28912/95 / S25683/98H) on kovasukuinen ja sitkeä hirvenhaukkuja Ruotsista. Jatta on periyttänyt Ruotsissa sitkeitä, kokeissa ja näyttelyissä menestyneitä jälkeläisiä eri urosten kanssa. Riinan pentuearvo on erinomainen 4/3.

Riina tuli perheeseemme 4 kuukauden ikäisenä, kun oli aika sanoa jäähyväiset 13-vuoden ikäiselle karjalankarhukoirauros Suopellon Mustille. Riina on luonteeltaan iloinen, rohkea ja rauhallinen. Riina on ihmisystävällinen ja tulee erinomaisesti toimeen myös muiden koirien kanssa. Heti ensimmäisillä metsäkäynneillä Riinassa näkyi voimakas hakuinto ja vahva riistaverisyys.

Ensimmäisen kerran Riina haukkui hirveä 6 kuukauden ikäisenä. Löytö tapahtui n. 700 metristä, haukkuaikaa kertyi reilu tunti ja seuraamistakin parin kilometrin verran.
Ensimmäinen hirvi Riinalle kaadettiin syksyllä 2005 Riinan ollessa reilun vuoden ikäinen. Kaikkiaan Riinalle on ammuttu viisi hirveä, joista kaksi yhteistyössä nhu Kuorikan Ranen kanssa.

Riina on ulkomuodoltaan erinomainen ja näyttelyissä Riina on menestynyt hyvin (2xVSP ja 2xROP). Riina kävi vuonna 2006 Helsingin voittajanäyttelyssä, josta tuloksena ROP ja Voittaja 2006 titteli. Hirvikokeissa Riinan kanssa alettiin käydä syksyllä 2006 ja saman vuoden joulukuussa Riinasta tuli 2 vuoden ja 7 kuukauden iässä kaksoisvalio.

ZABRINA - Kokeet

HIRVENHAUKKUKOKEET:

Riinan hirvenhaukkukoeura alkoi syksyllä 2006. Rahkeita Riinalla olisi ollut kokeisiin jo edellissyksynä, mutta isännän saamattomuudesta ja työkiireistä johtuen kokeet jäi syksyllä 2005 käymättä.

Niinpä syksyn 2006 tavoitteena oli haukuttaa käyttövalionarvoon tarvittavat koetulokset. Tavoite saavutettiin kuudella koekäynnillä ja Riinasta tuli kaksoisvalio päivää vaille 2 vuoden ja 7 kuukauden ikäisenä.

Alla on Riinan kokeiden kulusta tarkempi selvitys:

15.09.2006 Miehikkälä AVO3 51.0 p 1 yt. Suoknuuti Ilpo

Maasto: PALVAA.
Riinan ensimmäisessä kokeessa keli oli kuuma ja erittäin kuiva, niin kuin koko alkusyksy 2006 oli ollut. Haku ja hakunopeus kuitenkin erinomaista ja löytö tapahtui kiitettävästä matkasta, kiitettävällä nopeudella. Löytöhaukku jäi vajaaksi hirvien siirtyessä joen yli. Riina seurasi perässä, mutta tarkkaa tietoa siitä missä saakka Riina kävi perässä, ei ole. Viereisessä maastossa ollut koeryhmä oli kuitenkin nähnyt meidän suunnasta tulleen tappisonnin, joka meni tuhatta ja sataa. Riina löydettiin ja kytkettiin myöhemmin lähtöpaikalta.
 
 

23.09.2006 Luumäki AVO0 8.0 p 7 yt. Lindholm Jukka

Maasto: VIISARI.
Kuuma ja kuiva keli jatkuu…Kokeessa hakua kuivalla kankaalla, missä ei jälkeäkään tuoreista hirven jäljistä. Haku ja hakunopeus kuitenkin hyvää koko hakutyöskentelyn (233 min) ajan.
 
 

10.11.2006 Ilmajoki AVO1 69.5 p 2 yt. Tallgren Reijo

Kaakkois-Suomeen satoi 2 vrk:n aikana yli 60 cm lunta, eikä koirasta näkynyt lumihangesta juuri muuta kuin korvat, niinpä lähdettiin hakemaan ensimmäistä ykköstä 500 km päähän Ilmajoelle.
Kokeessa haku ja hakunopeus erinomaista, vaikka maastossa oli 15-20 cm korppulunta, joka petti sekä koiran että tuomariryhmän jalkojen alla. Löytö kiitettävästä matkasta ja haukku jäi hienosti löytöpaikalle. ”Korppukelistä” ja kuulakkaasta pakkassäästä johtuen, ei AT:lle päästy riittävän äänettömästi, vaan hirvet karkkosivat. Koira seurasi ”sitkeästi” saamatta kuitenkaan uusinta haukkua. Myöhemmin koira saatiin kiinni tienylityksestä. Koe-erä jäi harmittavat 5 min vajaaksi, mutta AVO1 tulos oli kotiinviemisenä.
 
 

25.11.2006 Haapajärvi VOI1 83.0 p 2 yt. Ojala Heino

Maasto: YLIPÄÄ. (maaston läpi kulkee junarata, vilkasliikenteinen tie ja vuolas joki)
Runsasluminen keli Lappeenrannassa jatkuu, joten päätettiin lähteä yrittämään VOI1 tulosta 500 km päähän Keski-Pohjanmaalle Haapajärvelle.
Kokeessa Riinan hakunopeus ja hakulaajuus oli erinomaista. Löytö tapahtui 6 min lenkiltä edessä olleen tien ja junaradan takaa vastatuuleen 700 m päästä. Kolmannesta karkosta hirvet siirtyivät joen yli. Joen takana (200m päässä) vilkasliikenteinen valtatie. Koska pelättiin koiran joutuvan tielle, ei lähdetty etsimään hirviä joen ja tien välistä, vaan siirryttiin tien taakse, josta ei enää saatu uusintahaukkua. Kotiinviemisenä kuitenkin kokeen toiseksi korkein pistemäärä, VOI1 tulos ja muotovalion arvo.
 
 

16.12.2006 Hamina VOI1 75.0 p 21 yt. Heikkilä Tomi

Maasto: NOPALA.
Kymenläänin hirvikoirayhdistyksen mestaruuskilpailussa Riinan haku ja hakunopeus oli hyvää. Koeryhmä siirtyi koiran ollessa hakulenkillä ison hakkuuaukean taakse, jonka takaa löytö 500 m, noin 15 min lenkiltä. Koeryhmän siirtymisen vuoksi löytömatka jäi lyhyeksi. Löytöhaukku jäi löytöpaikalle, mutta haukkutiheys oli normaalia harvempaa, vain 50 haukahdusta /min. Ensimmäisen karkon jälkeen haukkutiheys muuttui pätkittäiseksi ja ampumatilaisuuden saanti oli vaikeaa heikon haukkutiheyden takia. Riina lopetti työskentelyn 5 min ennen koe-erän päättymistä.
Riina käytettiin heti koeviikonlopun jälkeen eläinlääkärissä, jonka diagnoosi oli ”täydet ja tulehtuneet anaalirauhaset”. Eipä siis ihme, jos haukku ei ollut maistunut normaaliin tapaan.
 
 

30.12.2006 Jaala VOI1 86.5 p 16 yt. Ruuskanen Jarmo

Maasto: HEINOJA.
Jaalan kansainvälisessä hirvenhaukkukokeessa oli hurja tulostaso. Kokeeseen osallistui 46 koiraa, joista 36 haukkui VOI1 tuloksen.
Riinan hakuinto kokeessa oli kiitettävää ja nopeus hyvää. Hirvet löytyivät 800 m sivutuuleen. Työskentelymatka jäi lyhyeksi hirvien mennessä syvään jokeen, jota koira ei ylittänyt. Koska VOI1 tulokseen tarvittavat pisteet oli kasassa, isäntä päätti kytkeä koiran ja koe lopetettiin 30 min ennen koe-erän päättymistä, sen sijaan että olisi kierretty joki ja annettu Riinalle mahdollisuus uusintahaukkuun, johon koiralla intoa vielä olisi ollut. Tästä ratkaisusta isäntä sai nuhteita sekä ylituomarilta että emännältä. Riinasta tuli kuitenkin tällä tuloksella 2,6 vuotiaana kaksoisvalio.
 
 

14.09.2007 Luumäki VOI3 50.0 p 9 yt. Merelä Jussi

Maasto: HIRVELÄ.
Ensimmäisissä Rajan hirvenhaukkumestaruuskilpailuissa Riina löysi hirven ensimmäiseltä hakulenkiltä kolmessa minuutissa 500 metristä. Hirvi ei kuitenkaan jäänyt pitkään kuuntelemaan Riinan haukkua vaan karkkosi. Riina kytkettiin 5,4 kilometrin seuraamisen jälkeen. Uusi haku ei tuottanut tulosta.
Tarkempaa tietoa Rajan hirvenhaukkukokeista, kilpailuun osallistuneista koirista ja tuloksista löytyy oheisesta linkistä: http://www.rajanhirvihaukkumestaruus.fi/tulokset2007.php
 
 

24.11.2007 Kauhava KV VOI3 53.0 p 16 yt. Ruotsala Kalle

Maasto: ALAHÄRMÄ.
Kauhavan kansainvälinen hirven haukkukoe ei mennyt yhtään sen paremmin kuin kauden ensimmäinenkään koe. Kaksilla hirvillä haukkuaikaa saatiin kertymään kaikkiaan 13 minuuttia. Löydöt 0,7 ja 2,5 kilometristä. Seuraamista tuli yhteensä 8,5 km. Koereissu oli kuitenkin mieliin painuva kokemus ja reissulta tuli kotia viemisiksi monta uutta tuttavuutta.
 
 

15.12.2007  Hamina VOI1 87.0 p 9 yt. Immonen Kalle

Maasto: VEHKATAIPALE.
Jo perinteiseksi tullut Kymenläänin hirvikoirayhdistyksen mestaruusottelu meni sitten huomattavasti paremmin ja 39 koiran joukosta Riinan sijoitus oli yhdeksäs. Löytö toiselta lenkiltä 0,4 kilometristä jäi kyllä kaivelemaan, kun siinä menetettiin monta arvokasta alkupään pistettä. Kokonaisuudessaan koe meni kuitenkin hyvin. Täyden koe-erän päätteeksi Riina tuli kutsusta kymmenen minuuttia erän päätymisen jälkeen kiinteältä seisontahaukulta pois.
Kymenläänin hirvikoirayhdistyksen mestaruusottelun tulostaulu löytyy oheisesta linkistä: http://www.kymenlaaninhirvikoirayhdistys.com/mestaruusottelu15.12.2007


ZABRINA - Näyttelyt

Riinan kanssa on käyty muutamissa näyttelyissä, joissa Riina on pärjännyt erinomaisesti. Kaksi ensimmäistä näyttelykäyntiä meni harjoitellessa, minkä jälkeen menestyminen on ollut suurempaa kuin uskalsimme uneksiakaan.

Alla on tarkempaa tietoa Riinan näyttelyistä:

14.05.2005 Valkeala: Esko Salkonen
Nuortenluokka: EH, JUK1
Arvostelu:
Keskikokoinen, Hyvä muotoinen nartun pää. Keskimittainen runko. Hyvät silmät ja korvat. Hyvät raajat. Hyvä häntä. Kaunis keskiharmaa turkki. Selältä tummempi alaspäin vaalenevat kirkkaat värit. Hyvä luonne ja liikkeeet.


29.01.2006 Siilinjärvi (Jalostuspäivien erikoisnäyttely): Saija Juutilainen
Nuortenluokka: EH, NUK2
Arvostelu:
1,5 -vuotias mittasuhteiltaan hyvä narttu, joka esitetään erinomaisessa lihaskunnossa. Sopusuhtainen raajaluusto, hyvä pään pituus, täydellinen purenta, erinomaisesti kiinnittyneet ja kann. hieman suuret korvat. Silmät hieman vaaleat. Kuono voisi olla täyteläisempi silmien alta, hyvä niska ja ylälinja. Ikäisekseen erinomainen runko, liikkuu edestä löysin kyynärpäin, takaliike leveä, sivulla voisi olla parempi ulottuvuus. Turhan kiertynyt, kannett. häntä. Erinomainen karvapeite ja väritys.


Tämän näyttelyn jälkeen emäntä lähti näyttelyharjoituksiin opettelemaan oikeaa juoksuvauhtia Riinan kanssa, jotta Riinan juoksu ei näytä ”töpöttelyltä”. Ja kuten seuraavat näyttelymenestymiset osoittavat harjoituksista oli hyötyä.


15.04.2006 Lappeenranta KV: Gert Christensen, Tanska
Nuortenluokka: ERI, NUK1, PN1, SERT, CACIB, VSP
Arvostelu:
22 months. Good size. Feminine head & expression. Scissor bite. Brown eyes. Wellset ears. Good neck & topline. Wellset tail. Good body. Well angulated. Good bones. Moves well. Good coat & markings. Nice temperament.


”Riina sai Lappeenrannan näyttelyssä ensimmäisen Sertinsä ja Cacibin”


30.07.2006 Mikkeli KV: Markku Mähönen
Avoinluokka: ERI, AVK1, PN1, SERT, CACIB, VSP
Arvostelu:
Mittasuhteiltaan erinomainen. Kauttaaltaan hyvä sukupuolileima. Pitkä oikeamallinen pää. Hieman suurehkot korvat. Hyvä kaula. Tiivisrakenteinen runko. Hyvä ylä- ja alalinja. Riittävät kulmaukset. Hyvä liike kauttaaltaan. Koira näyttää parhaat puolensa nimenomaan liikkeessä. Erinomainen luonne. Hyvä väritys ja karvanlaatu.


”Mikkelin näyttelystä Riina sai toisen Sertinsä ja Cacibin.”


13.08.2006 Imatra K: Pekka Kortekangas
Avoinluokka: ERI, AVK1, PN1, SERT, ROP
Arvostelu:
Keskiharmaa riittävin väri vaihteluin. Keskikokoinen. Yleisvaikutelmaltaan erinomainen narttu. Hyvä pää ja korvat. Mittasuhteiltaan oikea, voimakas runko. Hyvä luusto ja hyvin kulmautuneet raajat. Hyvä karvapeite, korkeakaarinen häntä kaartuu tyvelle. Rauhallinen luonne. Varpaat hieman haja-asentoiset. Liikkuu vaivattomasti.


Nyt on sitten kaikki muotovalion arvoon tarvittavat Sertit kasassa, joten syksyllä on aika keskittyä onnistuneisiin hirvikoesuorituksiin.


10.12.2006 Helsinki KV: Esko Salkonen
Valioluokka: ERI, VAK1, PN1, CACIB, ROP
Arvostelu:
Sopivankokoinen, hyvät mittasuhteet, hyvämuotoinen pää, tummat silmät, hyvät vähän kookkaat korvat, hyvä kaula, tiivis jäntevä runko, hyvät raajat, tuuhea häntä – kaari saisi olla alempana, keskiharmaata vähän tummempi, hyvä luonne ja liike, erinomaisesti esitetty.


”Helsingin V-06 näyttelyssä tuomari Esko Salkonen ROP Karhunkaatajan Zabrina ja VSP Huhtian Aku”

Tämä sivusto on rakennettu Kennel.fi -kotisivujärjestelmällä.

Kaakon Nettipalvelu Oy